Interview Het Laatste Nieuws: 14 fabels en feiten over scheren ontleed
Interview over scheren met dr. Gmelig Meijling in Het Laatste Nieuws 20 juli 2019.
Van Kristel Marien.
De snelste manier om haarvrij door het leven te gaan, is scheren. Het blijft ook de populairste methode, al zou inmiddels nog maar 80% van de vrouwen - vijf jaar geleden was dat nog 92% - regelmatig de benen scheren. Veelal is dat uit vrees voor irritaties en huidschade. Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden.
Scheren is slecht voor de huid:
"Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
Voor het scheren moet je je lichaam scrubben:
"Door te scrubben verwijder je dode huidcellen en worden de haartjes week, waardoor ze makkelijker te scheren zijn. De huid scrubben na het scheren doe je beter niet: de huid is hierdoor al lichtjes geïrriteerd en door te scrubben belast je ze nog meer. Wil je alsnog scrubben, wacht er dan liefst 24 uur mee."
Je mag het elke dag doen:
"Dit hangt af van je huidconditie. Hoe minder vaak je scheert, hoe minder de huid geïrriteerd raakt. Doorgaans is om de twee à drie dagen scheren beter voor je huid. Maar wie geen last heeft van irritaties of geen gevoelige huid of huidaandoeningen heeft, kan het gerust dagelijks doen."
Scheerschuim is geen must:
"Het gebruik van scheerschuim bij het ontharen, heeft verschillende functies. Zo is het speciaal samengesteld om te hydrateren, zodat de haartjes goed zacht zijn, zorgt het ervoor dat het mesje soepel glijdt over het lichaam, helpt het eventuele irritaties te verzachten en is het een goed hulpmiddel om te zien op welke plekken het haar al verwijderd is. Welk scheerschuim je gebruikt, maakt niet uit: vrouwen kunnen net zo goed hun benen ontharen met een product voor mannen. Badschuim of bodylotion in de plaats gebruiken, is niet zo'n goed idee. Het mesje glijdt dan misschien wel, maar het heeft geen effect op de haartjes zelf. Droog scheren is al helemaal geen goed idee: zo werk je irritaties in de hand."
Scheren is pijnloos:
"Toch als je de juiste voorbereidingen treft. Wie pijnloos wil ontharen met behulp van een scheermesje, wast de huid het best eerst met warm water, gebruikt vervolgens bij voorkeur een scherp scheermesje en scheerschuim, scheert met de haargroei mee en gebruikt nadien een aftershave of ander kalmerend product om irritatieleed te voorkomen."
De beste scheerrichting is tegen de haargroei in:
"Door de huid te scheren tegen de haargroei in, scheer je de haartjes korter af, maar daardoor kunnen ze wel makkelijker ingroeien. Vooral onder de oksels en bij de bikinilijn is het daarom beter om met de haargroei mee te scheren. Op de benen leidt tegen de richting in scheren doorgaans niet tot problemen, tenzij je een gevoelige huid hebt."
Je krijgt er scheerbultjes van:
"Na het scheren kan je eventueel te maken hebben met scheerbultjes of rode pukkeltjes. De scheerbultjes ontstaan doordat haartjes zich omkrullen en in de huid vast komen te zitten, waardoor er irritatie en/of ontstekingen kunnen optreden. Bij vrouwen kan het voorkomen bij het scheren van de oksels en schaamstreek. Bij mannen kan het ontstaan door het scheren van de baardstreek, oksels en schaamstreek. Scheerbultjes zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel jeuk veroorzaken en de huid ontsieren."
Elk type scheermesje is bruikbaar:
"Mensen die snel last hebben van scheerbultjes of andere huidirritaties kunnen beter geen 'lift and cut'-scheersystemen gebruiken. Die tillen de haartjes op, waardoor ze laag afgeschoren kunnen worden, maar waardoor de huid ook meer risico loopt op irritatie en haartjes sneller kunnen ingroeien. Het maakt echter niet uit of je een scheermesje voor vrouwen of voor mannen gebruikt: de mesjes zijn hetzelfde, al kan de ergonomie van het handvat verschillen, waardoor het ene net wat handiger in gebruik kan zijn. Scheermesjes delen is geen goed idee: op elk mesje zitten na gebruik een heleboel bacteriën. En natuurlijk is het belangrijk om tijdig het mesje te vervangen."
Scheer niet voor je de zon ingaat:
"Scheren kan de huid irriteren en daarom doe je het beter 24 uur vooraleer je je huid blootstelt aan de zon. Met zonnebrandcrèmes en zwemmen in chloor- of zeewater wacht je het best ook tot 24 uur na het scheren. Al geldt dit voor alle ontharingsmethodes, want na het ontharen is de huid sowieso gevoeliger."
In de zomer groeien haartjes sneller terug:
"Dat klopt. Door de zon en de warmte is er een betere doorbloeding van de kleinste vaatjes, waardoor de haren beter kunnen groeien en dus ook sneller terugkomen na het ontharen."
Je scheert beter onder de douche dan in bad:
"Door het lichaam onder de douche te scheren, zorg je er vanzelf voor dat je proper water gebruikt en spoelen de haartjes meteen weg. In bad scheren is minder hygiënisch omdat je langer in het water ligt en omdat de haartjes in het water aanwezig blijven."
Scheren is voor iedereen geschikt:
"Scheren is een makkelijke methode om snel haarvrij te zijn, maar is helaas niet voor elk lichaam of lichaamsdeel geschikt. Plekken met kroeshaar of mensen die last hebben van hidradenitis supperativa, een chronische ontsteking van de haarfollikels - veelal in de oksels en liezen -, maak je beter niet haarvrij met een scheermesje. Niet alleen is het onprettig, het kan de problemen ook verergeren. Een betere oplossing is dan om de lichaamsbeharing permanent te verwijderen met medische ontharingslasers. Zo blijven niet alleen de haartjes weg, maar worden nieuwe ontstekingen ook voorkomen."
Haartjes komen nadien dikker en donkerder terug:
"Dit kan misschien zo lijken, omdat alleen de uitstekende haartjes worden afgeschoren, waardoor er een 'stoppel' achterblijft. Aan de haarfollikel zelf verandert echter niets. Door te scheren verander je dus niets aan de structuur of kleur van de lichaamsbeharing."
De haargroei neemt erdoor toe op latere leeftijd:
"Niet het scheren op zich, maar wel hormonen spelen een rol. Zo kan op middelbare leeftijd de beharing in de schaamstreek en onder de oksels afnemen door een daling van het oestrogeenniveau (vrouwelijk hormoon, red.). Maar onder invloed van toename van testosteron kan de beharing op andere lichaamsdelen dan weer net toenemen. Zo kunnen vrouwen meer beharing krijgen op de bovenlip en kin, terwijl bij mannen er vooral meer oor- en neushaar kan groeien."