Interview Fifty & Me: Een dermatoloog vertelt hoe je je huid het best kunt voorbereiden op de zomerzon
De zon is de hoofdoorzaak van het ontstaan van vroegtijdige tekenen van huidveroudering. Dat niet alleen: beschadig je je huid in de zon, dan kan dat uiteindelijk zelfs voor DNA-schade van de huidcellen zorgen, oftewel voor huidkanker. Fifty & Me vroeg concrete tips over het beschermen van de huid aan dr. Kevin Gmelig Meijling, dermatoloog in Antwerpen, gespecialiseerd in huidkanker.
Hoe kun je je huid nu al voorbereiden op deze zomer?
Dr. Gmelig Meijling: “Eventueel supplementen van apotheek met beta-caroteen (zoals in wortels) en lycopeen (wat in tomatenpuree zit). Ook kun je je huid voorbereiden op de zon door je altijd goed te beschermen: gebruik een zonnebrandcrème afgestemd op je huidtype en de omstandigheden. De mate waarin een zonnebrandcreme bescherming biedt staat vermeld op de tube als SPF (Sun Protection Factor). Deze beschermingsfactor geeft aan hoeveel langer iemand in de zon kan blijven.”
Bijvoorbeeld: iemand die zonder zonnebrand na een half uur verbrand, kan met een factor 10 300 minuten (5 uur) in de zon blijven. Meestal adviseert hij factor 30 tot 50. Check ook hoe oud je zonnemelk is, na de uiterste houdbaarheidsdatum is de bescherming al een pak minder. Een hoed of T-shirt is in de volle zon ook onvoldoende, alleen speciaal geweven UV-werende stof houdt de straling tegen. “Ga uiteraard als de zon op zijn sterkst is niet in de volle zon: kijk op het strand in Zuid-Europa maar om je heen, rond de middag gaan alle locals naar huis, om later weer in de zwakke zon te genieten.”
De meest gemaakte fout in de zon
Gmelig Meijling noemt er drie op: “Voorbruinen in de zonnebank, denken dat als je aan het begin van de zomer eens verbrand, je beter beschermd bent niet of onvoldoende vaak zonnemelk smeren.”
Hoe draagt de zon bij aan huidveroudering?
Samen met roken is zon de boosdoener van huidveroudering. “Het zorgt voor verminderde elasticiteit en wordt slap en rimpelig (photoageing), pigmentvlekken (zonnevlekken en verkleuringen) en uiteindelijk zelfs DNA-schade van de huidcellen, wat kan leiden tot huidkanker!”
Hoeveel de kans op huidkanker toeneemt kan Gmelig Meijling moeilijk zeggen. “Dit is afhankelijk van een heleboel factoren: je huidtype (licht tot donker), of je af en toe veel zon krijgt – bijvoorbeeld tijdens een zon vakantie – of hele dagen buiten bent, bijvoorbeeld vanwege beroep, of je in je jeugd al veel zon hebt gehad (want dat is schadelijker) of pas op volwassen leeftijd.”
We kunnen het dus niet vaak genoeg zeggen: bescherm je huid dus in dagelijks tegen de schadelijke stralen van de zon – vooral nu, want je ouder wordt kan je huid zichzelf steeds minder goed herstellen.